Sezon na figi trwa

 

 

     Podczas gdy w Polsce trwa  sezon na  czereśnie, jagody  i maliny; w gorącym, greckim słońcu wygrzewają się figi. Właśnie teraz są najsłodsze, najbardziej miękkie i soczyste. Można rwać i jeść prosto z drzewa, a figowych drzew  w Grecji nie brakuje.

Drzewo figowe

      Figi są teraz tak miękkie, że nie warto  tracić czasu na ich obieranie. Wystarczy umyć, rozerwać palcami od środka i połykać niemalże w całości. Ja tak właśnie  robię  i po zjedzeniu tego przesłodkiego owocu, nic nie zostaje:))

 

 

 

Przeczytaj więcej…

https://salatkapogreckuwpodrozy.pl/blog/2012/06/04/z-cyklu-zacznij-lekko-poniedzialek-jak-wlasciwie-w-naturze-wygladaja-kapary-poniedzialek-4-czerwca-2012/

https://salatkapogreckuwpodrozy.pl/blog/2013/02/20/zakwitly-drzewa-migdalowe-sroda-20-lutego-2013/

 

 

2 myśli nt. „Sezon na figi trwa

  1. W Polsce zdarzają się sporadycznie świeże figi do kupienia, choć może nie tak dojrzałe i nie tak słodkie. Czy jest w tradycyjnej greckiej kuchni jakiś przepis, oprócz “marmelad”, wykorzystujący figi w roli głównej, np. na jakiś wypiek lub sałatkę (nomen omen) z figami? Podpytaj Oliwę (moją ulubiona grecką Babcię…). Pozdrawiam

  2. Podpytam, a jak cos znajde – to napisze Ci na prive. Ale nigdy takich wypiekow figowych nie smakowalam. Ale tak najprosciej… Kilka lyzek greckiego jogurty, figi w plastrach, lyzka miodu i pyszne sniadanie gotowe:)) Pozdrawiam!

Skomentuj ~Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.