Podczas gdy w Polsce trwa sezon na czereśnie, jagody i maliny; w gorącym, greckim słońcu wygrzewają się figi. Właśnie teraz są najsłodsze, najbardziej miękkie i soczyste. Można rwać i jeść prosto z drzewa, a figowych drzew w Grecji nie brakuje.
Drzewo figowe
Figi są teraz tak miękkie, że nie warto tracić czasu na ich obieranie. Wystarczy umyć, rozerwać palcami od środka i połykać niemalże w całości. Ja tak właśnie robię i po zjedzeniu tego przesłodkiego owocu, nic nie zostaje:))
Przeczytaj więcej…
https://salatkapogreckuwpodrozy.pl/blog/2013/02/20/zakwitly-drzewa-migdalowe-sroda-20-lutego-2013/
W Polsce zdarzają się sporadycznie świeże figi do kupienia, choć może nie tak dojrzałe i nie tak słodkie. Czy jest w tradycyjnej greckiej kuchni jakiś przepis, oprócz “marmelad”, wykorzystujący figi w roli głównej, np. na jakiś wypiek lub sałatkę (nomen omen) z figami? Podpytaj Oliwę (moją ulubiona grecką Babcię…). Pozdrawiam
Podpytam, a jak cos znajde – to napisze Ci na prive. Ale nigdy takich wypiekow figowych nie smakowalam. Ale tak najprosciej… Kilka lyzek greckiego jogurty, figi w plastrach, lyzka miodu i pyszne sniadanie gotowe:)) Pozdrawiam!