Wyglądają tak pięknie, że naprawdę trudno się im oprzeć! Jakiś czas temu zalały nasze miejskie targowisko na Korfu. Czasem kupuje ich kilka, kładę na zwykłym białym talerzu i traktuję jako dekorację stołu.
Owoc granatu już od wieków, uznawany był za symboliczny owoc życia. Eliksir młodości, czy też symbol długowieczności. Dla starożytnych Greków był owocem Demeter, bogini płodności i urodzaju. Dlaczego? Rzecz jasna przez wzgląd na szalenie pozytywne właściwości dla naszego zdrowia. Granat mocno opóźnia procesy starzenia. Bardzo wzmacnia organizm. Świetnie wpływa między innymi na… płodność!
Dziś propozycja jak wykorzystać pestki owocu granatu. Co można z nimi zrobić?
Ta sałatka jest moim jesiennym odkryciem. Zasmakuje wam bez dwóch zdań. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda na zdjęciach… To bardzo ciekawe zestawienie kilku różnych smaków. Cierpko – słodkiego smaku granatu i jabłka. Słonego parmezanu. I kwaskowatego sosu. Kto ma ochotę – do dzieła! Robi się ją bardzo szybko!
Składniki sałatki…
mieszanka liści sałaty lub najzwyklejsza sałata
solidna garść pestek granatu
kilka plasterków jabłka
orzechy włoskie (mogą być wcześniej uprażone)
kilka cienkich plastrów parmezanu
Sos do tej sałatki…
oliwa z oliwek 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 i 1/2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
miód 1/2 łyżeczki
Składniki sosu trzeba bardzo dobrze razem rozmieszać i następnie polać powstałym sosem sałatkę.
To wszystko! Smacznego, już gotowe!
TU! przeczytasz na temat kuchni Korfu.
TUTAJ! zobaczysz jak wygląda nasza wycieczka kulinarna “Kuchnia Korfu”.