Z CYKLU: zacznij lekko poniedziałek – KLEFTIKO! Idealny grecki obiad na jesień i zimę… poniedziałek, 19 listopada 2018

KLEFTIKO

 

Na początku o tym jak zrobić kleftiko miałam nakręcić filmik. Ale kiedy przyszło co do czego, stwierdziłam że nie ma to większego sensu, bo filmik nie trwałby dłużej niż 1 minutę! Kleftiko, to chyba jedna z najszybszych i najłatwiejszych typowo greckich potraw, idealnych właśnie na teraz! Ale od początku… Czym jest dokładnie ta potrawa???

 

Klewo, oznacza po grecku „kraść”.  W wolnym tłumaczeniu nazwę tej potrawy, możemy przetłumaczyć jako „kradzione”. Podobno, że pomysłodawcami tej potrawy byli biedni złodziejaszkowie, którzy kiedy nie mieli co jeść, kradli co popadło. Wszystko co ukradziono, wkładano do jednego glinianego garnka. Cięto na kawałki, mieszano, doprawiano i pieczono na ogniu. Tak właśnie powstało kleftiko.

TU! przeczytasz wszystko na temat kuchni KORFU.

 

 

Dziś to potrawa idealna! Jest jednogarnkowa. Mało po niej zmywania. I robi się dosłownie w 10 minut. Jak ją zrobić? I co jest potrzebne?

Ja kleftiko robię z tego co aktualnie mam w lodówce. Podstawą jest mięso. Może być każdy rodzaj. Takie jakie akurat macie. Dla mnie idealne jest mięso z indyka. Kroimy je na drobne kawałki i wkładamy do glinianego naczynia, które można przykryć. Następnie w niewielkie kawałki kroimy warzywa. Takie jakie mamy! Idealne są: ziemniaki, marchew, brokuły, jarmuż, grzyby, cukinia, papryka. Wszystko pocięte na kawałki, wkładamy do naczynia z mięsem. Następnie polewamy oliwą  z oliwek, dodajemy kilka kropli cytryny oraz przyprawy. Ja lubię całość pokruszyć jeszcze fetą. Wtedy ta potrawa jest jeszcze bardziej grecka. Całość przykrywamy i wkładamy na jakąś godzinkę do dobrze rozgrzanego piekarnika.

 

TUTAJ! przeczytasz o tym jak Jani zamordował Elwirę.

TU! zobaczysz nasz przewodnik po Korfu – odc. 1 KANONI.

 

Przydatna sztuczka! Kleftiko warto zacząć robić jak najwcześniej. Pokroić wszystko na kawałki, włożyć do glinianego garnka i zostawić w piekarniku nawet na półtorej godziny, żeby wszystko spokojnie dochodziło do siebie. W tym czasie można zabrać się za cokolwiek innego! A cały dom wypełnia przepiękny zapach domowego, zdrowego jedzenia!

Z czym podawać? Z ryżem, makaronem, kaszą. Czym chcecie! Jeśli do kleftiko dodacie więcej ziemniaków, wtedy staje się już całym daniem.

Czy już próbowaliście?

Koniecznie dajcie znać w komentarzach!

 

 

5 myśli nt. „Z CYKLU: zacznij lekko poniedziałek – KLEFTIKO! Idealny grecki obiad na jesień i zimę… poniedziałek, 19 listopada 2018

    • Zupełnie surowe! Pokrojone na dość małe kawałki. Ja najbardziej lubię indyka, ale nadaje się każde mięso. Musi być ok. godz. w piekarniku i tak jakby w tym piekarniku się gotuje! Naczynie ma być przykryte. Jest później pyszne i zdrowe! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.