Pasticio to jedno z mięsnych dań obiadowych, które idealnie nadają się właśnie teraz, czyli na okres jesienno – zimowy! Jest to rodzaj zapiekanki, która składa się z trzech warstw: makaronu, mięsa mielonego wymieszanego z sosem pomidorowym oraz sosu beszamelowego. Już niewielka porcja daje poczucie sytości. Żeby zrobić pasticio trzeba poświęcić trochę czasu, ale za to można zrobić nieco więcej, dzięki czemu kolejnego dnia – gotowanie z głowy!
Jeśli próbowaliście mussakę, pasticio jest daniem dość podobnym. Jaka jest różnica? Zamiast warstwy ziemniaków i bakłażanu, mamy gruby makaron bardzo podobny do spaghetti. Nasz przepis na mussakę znajdziecie TUTAJ! Natomiast TUTAJ! możecie zobaczyć jak gotowaliśmy mussakę na żywo w „Pytaniu na Śniadanie”. Dziś zapraszamy na filmik z pasticio w roli głównej. Niżej znajdziecie wszystkie składniki!
https://www.youtube.com/watch?v=XV0FHW81vl4
SKŁADNIKI NA PASTICIO
250 gr makaronu (najlepiej nieco grubszego spaghetti)
500 gr mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
1 cebula
1 większy ząbek czosnku
2 pomidory
oliwa z oliwek
1 łyżka cukru
50 ml czerwonego wina
tymianek
cynamon
liście laurowe
sól i pieprz
SOS BESZAMELOWY
½ litra mleka
100 g masła
3 żółtka
50 – 70 gr mąki
gałka muszkatołowa
sół i pieprz
kostka bulionu warzywnego
100 g sera żółtego
Pamiętam jak dziś gdy jadłem Pasticio 10 lat temu w Kokino Nero 🙂 Pycha 🙂
Cudowny blog… Grecja to jedno z tych miejsc, do których wracam w marzeniach, przywołując piękne wspomnienia. Troszeczkę je ożywiłaś, dziękuję.
Cała przyjemność po mojej stronie!:D
Pasticio…mniam! Moze i danie jesienno -zimowe,ale objadałam się nim w sierpniu.Bardzo lubię też mussakę.W tym roku na Korfu rozsmakowałam się też w Pastitsadzie i Sofrito.Polecam,wspaniałe smaki.
Same pychoty!!:DD
Dziękuję za przepis!