W Grecji trwa właśnie sezon na owoce granatu. Żeby je dostać, wcale nie trzeba wybierać się do sklepu. Wystarczy wyjść za miasto na spacer. Właśnie między innymi za to uwielbiam Grecję – tutaj nie można być głodnym! Smakowite jedzonko czeka na każdym kroku…
Najsmaczniejsze owoce granatu, to rzecz jasna – te zebrane samodzielnie. Są zazwyczaj mniejsze, niż te które kupić można w sklepie. Często wyglądają zupełnie niepozornie. To jednak te najmniejsze, są najbardziej soczyste i najsłodsze.
Jak jeść owoc granatu? Przyznam się bez bicia, że zastosowanie wielu greckich owoców i warzyw, nadal odkrywam. Pestki granatu najczęściej dodaje do śniadaniowego jogurtu z musli. Są również intrygującym składnikiem sałatek.
Nie można jednak zapominać, że owoc granatu to znakomity element dekoracji wnętrz domów. Wszystko z powodu kształtu i koloru, ale również przez to, że podobno owoc granatu przynosi domownikom szczęście! Dlatego u nas zawsze jest ich pełno o tej właśnie porze roku.
A jakie Wy znajdujecie zastosowanie dla owoców granatów? Piszcie koniecznie w komentarzach!
lubię połączenia z granatem, np sałatkę
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/saatka-z-granatem.html
pozdrawiam!
Zmiana dekoracji bardzo mi się podoba, bo ja z kolei uwielbiam winogrona 🙂 Jejku, jak ja chcę do Grecji… teraz, już 😉
Cieszę się, że winogronowe tło się podoba:)))
Dawniej czesciej a teraz wciaz tez w wielu domach jest tradycja rozbijania owocu granatu o prog w pierwszym dniu Nowego Roku. Na szczescie!
Nie probowalam bo juz sama wizja jawi sie bardzo…krwawo 😉
Ale zato mam srebrne substytuty: posrebrzane figurki granatow, ktore dostalismy z okazji slubu, chrzcin dziewczyn. To bardzo popularny upominek, ceniony zwlaszcza jesli pochodzi z Ioanniny – srebrnej stolicy Grecji. Koniecznie z czerwonym kordonkiem.
Dzięki Bacha za uzupełnienie!!:))
Daj na tapete rozkrojony owoc granatu!!!!! Se parakalo.
Winobranie 2014 w Grecji juz sie skonczylo (notabene w Metsovie, bo tu sa najwyzej npm polozone winnice).
Próbowałam z granatami w tle… Chyba z 10 różnych. Zdjęcia fajnie wyglądały, ale na tło się nie nadawały, bo były za ciemne. Ale jakbyś . jakieś fajne znalazła – to prześlij. Może na następną jesień?
Nowy Rok wczesniej 😉
Jak cos napotkam albo trafie na jakiegos fotogenicznego granata to podesle. Choc mi podpadlas.,…ale to wiesz……
No wiem… wiem… Ale wybaczysz???
Jakbyś znalazła fajnego granata – podeślij! Pamiętaj tylko, że nie może być zbyt ciemny:))
Owoce granatu są też popularne w Gruzji. Ja lubię je zwaszcza w zestawieniu ze smażonymi bakłażanami z sosem orzechowym (badridżiani z sosem baże)
Ojej… To brzmi kon-genialnie:)))! Jeśli możesz – podeślij proszę taki przepis! Będę bardzo wdzięczna…
Widziałam Was w TVP Polonia, jesteście szczęśliwymi ludźmi, życzę wszystkiego najlepszego!
ooooo, kiedy?? można to gdzieś znaleźć?
Pisałam do TV Polonia czy nie udostępnią nam tego nagrania. Może się uda – wtedy znajdzie się na blogu:) Cieszę się, że się podobało!
hm…. ja raczej używam owoców z owocami czasem do mieska ale naj naja nja bardziej lubię sałatkę owocową m.in z granatem lub sam granat saute(tak cyba to sie pisze :P) jest w sobie tak pyszny ze nie potrzebuje towarzystwa
Fajnie tu jest. Pozdrawiam.
Świeżo wyciśnięty sok z granatów jest świetny…
Ciekawy blog, zaintrygował mnie.
Ja dodaję owoce granatu, już obrane i ołupane, do duszenia mięsa. Spora większość do surowego, z którym się razem duszą, część na świeżo. Jeśli chodzi o mięso, to głównie indyk.
Słyszałam o winie z granatu… nie wiem tylko czy jest robione w Grecji czy Bułgaraki, podobno przepyszne!
Dzień dobry! Kiedy zaczyna się sezon na granaty :D?
Koniec sierpnia, wrzesień…