Owoce granatu… sobota, 11 października 2014

    W Grecji trwa właśnie sezon na owoce granatu. Żeby je dostać, wcale nie trzeba wybierać się do sklepu. Wystarczy wyjść za miasto na spacer. Właśnie między innymi za to uwielbiam Grecję – tutaj nie można być  głodnym! Smakowite jedzonko czeka na każdym kroku…

    Najsmaczniejsze owoce granatu, to rzecz jasna – te zebrane samodzielnie. Są zazwyczaj mniejsze, niż te które kupić można w sklepie. Często wyglądają zupełnie  niepozornie. To jednak te najmniejsze, są najbardziej soczyste i najsłodsze.

 

     Jak jeść owoc granatu? Przyznam się bez bicia, że zastosowanie wielu greckich owoców i warzyw, nadal odkrywam. Pestki granatu najczęściej dodaje do śniadaniowego jogurtu z musli. Są również  intrygującym składnikiem sałatek.

    Nie można jednak zapominać, że owoc granatu to znakomity element dekoracji wnętrz domów. Wszystko z powodu kształtu i koloru, ale również przez to, że podobno owoc granatu przynosi domownikom szczęście! Dlatego u nas zawsze jest ich pełno o tej właśnie porze roku.

    A jakie Wy znajdujecie zastosowanie dla owoców  granatów? Piszcie koniecznie w komentarzach!

  e f g

 

21 myśli nt. „Owoce granatu… sobota, 11 października 2014

  1. Dawniej czesciej a teraz wciaz tez w wielu domach jest tradycja rozbijania owocu granatu o prog w pierwszym dniu Nowego Roku. Na szczescie!

    Nie probowalam bo juz sama wizja jawi sie bardzo…krwawo 😉

    Ale zato mam srebrne substytuty: posrebrzane figurki granatow, ktore dostalismy z okazji slubu, chrzcin dziewczyn. To bardzo popularny upominek, ceniony zwlaszcza jesli pochodzi z Ioanniny – srebrnej stolicy Grecji. Koniecznie z czerwonym kordonkiem.

  2. Daj na tapete rozkrojony owoc granatu!!!!! Se parakalo.

    Winobranie 2014 w Grecji juz sie skonczylo (notabene w Metsovie, bo tu sa najwyzej npm polozone winnice).

    • Próbowałam z granatami w tle… Chyba z 10 różnych. Zdjęcia fajnie wyglądały, ale na tło się nie nadawały, bo były za ciemne. Ale jakbyś . jakieś fajne znalazła – to prześlij. Może na następną jesień?

  3. hm…. ja raczej używam owoców z owocami czasem do mieska ale naj naja nja bardziej lubię sałatkę owocową m.in z granatem lub sam granat saute(tak cyba to sie pisze :P) jest w sobie tak pyszny ze nie potrzebuje towarzystwa

  4. Ja dodaję owoce granatu, już obrane i ołupane, do duszenia mięsa. Spora większość do surowego, z którym się razem duszą, część na świeżo. Jeśli chodzi o mięso, to głównie indyk.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.