W Grecji trwa właśnie sezon na owoce granatu. Żeby je dostać, wcale nie trzeba wybierać się do sklepu. Wystarczy wyjść za miasto na spacer. Właśnie między innymi za to uwielbiam Grecję – tutaj nie można być głodnym! Smakowite jedzonko czeka na każdym kroku…
Najsmaczniejsze owoce granatu, to rzecz jasna – te zebrane samodzielnie. Są zazwyczaj mniejsze, niż te które kupić można w sklepie. Często wyglądają zupełnie niepozornie. To jednak te najmniejsze, są najbardziej soczyste i najsłodsze.
Jak jeść owoc granatu? Przyznam się bez bicia, że zastosowanie wielu greckich owoców i warzyw, nadal odkrywam. Pestki granatu najczęściej dodaje do śniadaniowego jogurtu z musli. Są również intrygującym składnikiem sałatek.
Nie można jednak zapominać, że owoc granatu to znakomity element dekoracji wnętrz domów. Wszystko z powodu kształtu i koloru, ale również przez to, że podobno owoc granatu przynosi domownikom szczęście! Dlatego u nas zawsze jest ich pełno o tej właśnie porze roku.
A jakie Wy znajdujecie zastosowanie dla owoców granatów? Piszcie koniecznie w komentarzach!
lubię połączenia z granatem, np sałatkę
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/saatka-z-granatem.html
pozdrawiam!
Zmiana dekoracji bardzo mi się podoba, bo ja z kolei uwielbiam winogrona
Jejku, jak ja chcę do Grecji… teraz, już 
Cieszę się, że winogronowe tło się podoba:)))
Dawniej czesciej a teraz wciaz tez w wielu domach jest tradycja rozbijania owocu granatu o prog w pierwszym dniu Nowego Roku. Na szczescie!
Nie probowalam bo juz sama wizja jawi sie bardzo…krwawo
Ale zato mam srebrne substytuty: posrebrzane figurki granatow, ktore dostalismy z okazji slubu, chrzcin dziewczyn. To bardzo popularny upominek, ceniony zwlaszcza jesli pochodzi z Ioanniny – srebrnej stolicy Grecji. Koniecznie z czerwonym kordonkiem.
Dzięki Bacha za uzupełnienie!!:))
Daj na tapete rozkrojony owoc granatu!!!!! Se parakalo.
Winobranie 2014 w Grecji juz sie skonczylo (notabene w Metsovie, bo tu sa najwyzej npm polozone winnice).
Próbowałam z granatami w tle… Chyba z 10 różnych. Zdjęcia fajnie wyglądały, ale na tło się nie nadawały, bo były za ciemne. Ale jakbyś . jakieś fajne znalazła – to prześlij. Może na następną jesień?
Nowy Rok wczesniej
Jak cos napotkam albo trafie na jakiegos fotogenicznego granata to podesle. Choc mi podpadlas.,…ale to wiesz……
No wiem… wiem… Ale wybaczysz???
Jakbyś znalazła fajnego granata – podeślij! Pamiętaj tylko, że nie może być zbyt ciemny:))
Owoce granatu są też popularne w Gruzji. Ja lubię je zwaszcza w zestawieniu ze smażonymi bakłażanami z sosem orzechowym (badridżiani z sosem baże)
Ojej… To brzmi kon-genialnie:)))! Jeśli możesz – podeślij proszę taki przepis! Będę bardzo wdzięczna…
Widziałam Was w TVP Polonia, jesteście szczęśliwymi ludźmi, życzę wszystkiego najlepszego!
ooooo, kiedy?? można to gdzieś znaleźć?
Pisałam do TV Polonia czy nie udostępnią nam tego nagrania. Może się uda – wtedy znajdzie się na blogu:) Cieszę się, że się podobało!
hm…. ja raczej używam owoców z owocami czasem do mieska ale naj naja nja bardziej lubię sałatkę owocową m.in z granatem lub sam granat saute(tak cyba to sie pisze :P) jest w sobie tak pyszny ze nie potrzebuje towarzystwa
Fajnie tu jest. Pozdrawiam.
Świeżo wyciśnięty sok z granatów jest świetny…
Ciekawy blog, zaintrygował mnie.
Ja dodaję owoce granatu, już obrane i ołupane, do duszenia mięsa. Spora większość do surowego, z którym się razem duszą, część na świeżo. Jeśli chodzi o mięso, to głównie indyk.
Słyszałam o winie z granatu… nie wiem tylko czy jest robione w Grecji czy Bułgaraki, podobno przepyszne!
Dzień dobry! Kiedy zaczyna się sezon na granaty :D?
Koniec sierpnia, wrzesień…