Moje ukochane ciasto cytrynowe

 

 

     W naszym ogrodzie rosną aż trzy drzewa cytrynowe, które wiosną i latem wydają owoce przez cały czas. Cytryn mamy tak dużo, że rozdajemy je każdemu, kto tylko chce. I tak nadal nie wiemy co zrobić z ich nadmiarem.

      Cytryny, które rosną w Grecji mają nieziemsko intensywny zapach i smak. Mój zachwyt nad tymi owocami  nie maleje już od ponad  roku, kiedy to wprowadziliśmy się do Cytrynowego Domu. Uwielbiam absolutnie wszystko co jest cytrynowe!

      Niżej podaje przepis na moje ciasto cytrynowe, w którym zakochuje się każdy, kto je zasmakował. Przepis jest banalnie prosty i działając w dwuosobowym zespole razem z Janim, wykonujemy je w piętnaście minut z zegarkiem w ręku. Gorąco je  polecam! Wypróbujcie koniecznie!

    Tymczasem, kończy się właśnie pierwszy tydzień w mojej nowej pracy. Piszę do Was z wyspy Zakinthos. Zainteresowanie organizowanymi przez nas wycieczkami, przerosło najśmielsze oczekiwania.  Każdego dnia nie mogę się nadziwić jak niesłychana liczba Polaków uwielbia Grecje.

    O samej wyspie Zakinthos i mojej nowej pracy będzie jeszcze wiele, ale nie wcześniej niż za miesiąc. Najpierw przyznaję  – muszę chwilę ochłonąć ;))) W międzyczasie łapania oddechu, zapraszam na kolejne odcinki o tym co ostatnio zadziało się w sałatkowej rodzinie. Już za kilka dni dowiecie się… kim jest prześladowca   kuzyna Janiego, czyli Ogórka  oraz  jak Ogórkowi przyjaciele odnajdują się w greckim kryzysie.

Ale wracając do tematu – oto…

 

 PRZEPIS NA CIASTO CYTRYNOWE

 

Składniki:

– 200 g masła

– ¾ szklanki cukru

– garstka płatków migdałowych

– 5 czubatych łyżek mąki

– 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 3 jajka

– starta skóra z 2 cytryn

 

Wszystkie te składniki mieszamy razem dokładnie. Płatki migdałowe nie są konieczne, są tutaj opcjonalne. Ciasto umieszczamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce. Powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Wkładamy do piekarnika na około 30 min w temperaturze 180 stopni. Już prawie gotowe, ale to jeszcze nie koniec…

Sos cytrynowy:

– sok z 2 cytryn

– pół szklanki cukru pudru

– żółtko z jednego jaja

Składniki sosu mieszamy razem,  podgrzewając przez około 7 minut na wolnym ogniu.

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i przekłuwamy w kilku miejscach widelcem. Jeszcze gorące ciasto polewamy sosem. I gotowe! Smacznego ;)))

 

 

 

51 myśli nt. „Moje ukochane ciasto cytrynowe

  1. A skąd się wzięły całe kawałki cytryn w cieście, skoro w przepisie o nich nie wspomniasz

  2. Bardzo ciekawy blog! Dodaję do obserwowanych i z pewnością często będę tu zaglądać. Miło się wraca wspomnieniami do Grecji 🙂 Aż zatęskniłam za dzieciństwem, które tam spędziłam… Przepis jest bardzo ciekawy. Uwielbiam te greckie ciasta nafaszerowane słodkimi polewami tak bardzo, że aż z nich ociekają! Jutro zabieram się do pieczenia. Dziękuję za podsunięcie pomysłu 🙂
    Jeśli znajdziesz chwilkę, zapraszam do mnie, na zamki-z-piasku.blogspot.com
    Pozdrawiam!

    • Ciesze sie, ze blog Ci sie podoba:)
      Ale uwaga! Ta polewa nie jest slodka:)) Jest bardzo cytrynowa. Mam nadzieje, ze ciasto Ci sie spodoba – daj znac jesli upieczesz!

  3. Właśnie skończyło się piec ,wygląda i pachnie pysznie .Jutro ze smakiem skosztuję do porannej j kawki .To ciasto od razu skojarzyło mi się z latem! Polecam i dziękuję za ten przepis!

  4. Ciasto zrobilam rano. Dodalam wszystkiego wiecej na wieksza blaszke( troche wiecej cukru). Przed chwila sprobowalam, naprawde ciasto pyszne. Caly sekret w sosie, ciasto jest wilgotne i przez to smaczniejsze. Migdaly dodalam, bo akurat mialam, bez ozdob cytrynowych. Dzieki za fajny przepis.

  5. Ciacho zrobiłam. Dokładnie wg przepisu i ze wszystkimi szykanami – migdały pokruszone do środka i całe płatki na wierzch i do tego plasterki cytryny też na wierzch. Wyszło super, mocno kwaskowe, nie za bardzo słodkie (dziwnie jak na grecki słodycz…), ładne z tymi plasterkami na wierzchu. Ja, nie lubiąca ciast ani jeść ani piec (upiekłam “na wynos”, żeby nie iść w goście z pustymi rękami…) wyszłam z tej piekarniczo-ciastkarskiej potyczki zwycięsko dzięki znakomitemu przepisowi. Sama zjadłam ze trzy kawałki, reszta konsumentów też chwaliła, mimo że niektórzy zdejmowali cytrynę z wierzchu (ok, dekoracji zjadać nie trzeba).

  6. Czy cytryny przed starciem skórki powinno się sparzyć wrzątkiem czy wystarczy umyć gorącą wodą?
    Mam zamiar zrobić je w najbliższym czasie, mój 5 letni synek wymyślił sobie że dzisiaj będziemy robić ciasto cytrynowe, choć nigdy takiego nie jadł, myślę że to ciasto by mu posmakowało, tylko mam dylemat co z tym myciem cytryn.

    • Ja wyparzam na wszelki wypadek wrzatkiem. Nie wiadomo, co tam slychac w tej skorce;))
      Naprawde polecam to ciasto! I daj znac, jesli zrobicie jak synowi smakowalo;) Pozdrawiam!

  7. Ciasto pyszne, zrobiłam nie raz, zawsze wychodzi. Więcej takich przepisów proszę. Z westchnieniem wspominam tegoroczne wakacje w Grecji. Pozdrawiam 😉

  8. To ciasto jest obłedne- cudownie aromatyczne. Smakowało całej rodzinie – wszyscy chcą przepis 🙂 od wczoraj jest to moje ulubione ciasto.

    • U mnie w rodzince jest to samo! Bardzo lubię testować różne przepisy. A moja rodzinka tylko cytrynowe i cytrynowe:DD A tak na poważnie – cieszę się, że im smakowało!!:DD

    • To nie ma większego znaczenia:D Ja robię czasem na większej, czasem na mniejszej:DD Co tam mi wpadnie w ręce:DDD

  9. Dorotko, przepis na ciasto cytrynowe jest wręcz GENIALNY !!! Zrobiłam je dzisiaj pierwszy raz i wyszło wspaniałe Poza tym, okazało się to bardzo łatwe Dziękuję za umilenie mi wieczoru kawałkiem pysznego cytryniaka 🙂

    • Super! Bardzo się cieszę! Ja akurat robiłam wczoraj! Tak się z nim wprawiłam, że robię w 15 min! No i je… uwielbiam! To jest moje ukochane ciasto!

  10. Ciasto z Twojego przepisu piekłam dwa razy. Smak jest absolutnie cudowny, ciasto bardzo miękkie, puszyste, aromatyczne. Do zakochania 🙂 Smakuje całej rodzinie, jest świetną odmianą po tych zimowych, ciężkich i kremowych.
    Mam jednak problem z samym pieczeniem. Rośnie pięknie, ale na koniec środek opada. Nie wiąże się z tym żaden zakalec, raczej to kwestia estetyki czy mojej ambicji :), ale może wiesz, co może stanowić przyczynę? Pozdrawiam.

    • Moje raczej nie opadają… Ja zawsze miksuję wszystko dość intensywnie robotem kuchennym. Może to jest przyczyna… Cieszę się bardzo, że tak smakuje!!

  11. Czy mogę prosić o dokładną wagę mąki? Jakiej mąki w Grecji Pani używa? Czy piecze Pani z termoobiegiem? Pozdrawiam:)

    • Dokładną nie podam, bo zawsze robię to ciasto na “oko”. Zawsze mierzę takie czubate łyżki tej mąki, zwykła mąka pszenna. Można z termoobiegiem lub bez. To ciasto jest tak proste, że zawsze się udaje!

  12. Rewelacyjne ciasto. Takie szybkie i bez bałaganu w kuchni. Robię je już chyba 10 raz i zawsze wychodzi, a ręki do ciast nigdy specjalnie nie miałam. Ostatnio robię podwojną porcje, bo z podanej ilosci wychodzi niewielki placek. Najbardziej lubimy je latem, schladzam je przed podaniem w lodówce. Do polewy nie dodaję żółtka, tylko trochę miodu. Bardzo dziękuję za ten przepis.

Skomentuj Dorota Kamińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.