Z CYKLU: zacznij lekko poniedziałek – Najzdrowsze z wszystkich greckich śniadań! Czyli śniadaniowa propozycja nr 4… poniedziałek, 15 października 2012

 
 
     
 
      O tej śniadaniowej propozycji przypomniała mi jedna z czytelniczek, za co bardzo jej dziękuję! Bez dwóch zdań można stwierdzić, że jest to śniadanie idealne. Dlaczego? Po pierwsze wykonuje się je ekspresowo. Mnie, choć w kuchni zawsze długo się grzebię, wykonanie zajęło niecałe 3 minuty, więc znacznie krócej niż tradycyjny omlet, czy kanapki. Po drugie, wszystkie składniki są szalenie zdrowe. Po trzecie, co w kwestii śniadań bardzo ważne – całość dostarcza porankowi energii.  Poza tym wszystkim – smakuje po prostu bajecznie!
 
     Wszystkie składniki dostępne są w Polsce. A oto jak to śniadanie zrobić:
 
·         do szerokiej szklanki, albo miseczki wlewamy jogurt grecki
·         dodajemy pociętą w kostkę brzoskwinie
·         kilka migdałów (w całości lub pokruszonych)
·         dwie łyżki miodu
·         szczypta cynamonu.
 
 

 
    
     Ponieważ Grecy śniadania jedzą dość rzadko, to danie traktuje się często jako deser. Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami, choć wg mnie do tej kompozycji smakowej to właśnie one są najlepsze.
 
 
   
 
     Po śniadaniu czy też jeszcze w jego trakcie, już tradycyjnie zapraszam na Szminkę. Czy wiecie jakie fantastyczne ogrodnicze pomysły mają Niemcy tej jesieni:
 
 
 
 
 
Miłego poniedziałku!

 

 
 
 
 
ENGLISH SUMMARY:
 
THE HEALTIEST GREEK BREAKFAST
 
      One of the readers reminded me about this breakfast proposition! And I’m very grateful for that. Without hesitation it can be named a perfect breakfast. Why?  First of all, you can make it really fast. Even though I’m slow in a kitchen, it took me 3 minutes to make it. Secondly, all the ingredients are very healthy. Third, what is so important in breakfasts – it will give you great amount of  morning energy.  Plus – it’s so tasty!
 
      All the ingredients are very simple. And here is how to make it:
 
put a portion of Greek yogurt in a bowl. Add  one peach cut in pieces. Add a few almonds and two spoons of honey. Then sprinkle with cinnamon.  And it’s ready!
 
   

 

0 myśli nt. „Z CYKLU: zacznij lekko poniedziałek – Najzdrowsze z wszystkich greckich śniadań! Czyli śniadaniowa propozycja nr 4… poniedziałek, 15 października 2012

  1. :)Przy okazji jednego z pierwszych wyjazdów do Grecji siostra zaskoczyła mnie prośbą “przywieź mi szklanki”.Szklanki a co to szklanek w Grecji nie ma? Są ,ale takie jak pokazuje Dorota,grube.Dzięki temu napoje latem dłużej są zimne.

  2. W gorach zaprezentowana wersja jest wersja dla turystow. Lokalni gorale, choc nie na sniadanie a raczej na podwieczorek serwuja jogurt z miodem i orzechami wloskimi (najlepiej z wlasnego lub sasiada orzecha). Ewentualnie jogurt z “glyko tou koutaliou” czyli “slodycza z lyzeczki” a po naszemu owocem (dowolnym w sumie) w zalewie cukrowej.Ps- a streszczenia po grecku beda? Kiedys? 😉

  3. Pycha śniadanko! Pozdrawiam, bardzo lubię Twoje posty i zawsze z przyjemnością czytam. Nie znam angielskiego, ale chciałabym wiedzieć dlaczego komuś się nie podoba “Twój angielski”, najgorsze są uwagi, w którtch nie wiadomo o co chodzi. Pozdrawiam serdecznie!

  4. A mnie się mój angielski całkiem podoba:)) Angieslkich streszczeń będzie stopniowo coraz więcej, bo zainteresowani są nimi Grecy. No a wersje angielskie trafiają do szerszego grona.Jeśli jednak są jakieś znaczące błędy – to zawsze jestem bardzo wdzięczna za konstruktywną krytykę:))Pozdrawiam i zapraszam na jutrzejszy post!

  5. Witam Dorota!
    Bardzo lubię czytać Twoje wpisy na blogu. Ostatnio zmieniłaś stan cywilny, więc życzę Wam wszystkiego najlepszego . We wrześniu lecę z mężem na wycieczkę do Grecji. Po czytaniu Twoich informacji jeszcze bardziej się nie mogę doczekać wyjazdu. Niestety pewnie nie poznam Grecji z tej strony co Ty, ale chociaż troszkę poznam ten wspaniały kraj. Jeszcze raz dziękuję Ci za tak wiele cennych informacji i serdecznie pozdrawiam.

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.