Mniam!…Nieprzyzwoicie szybka grecka przystawka :)…niedziela, 15 stycznia 2012

      Ostatnio podpatrzyłam, że w greckiej kuchni bardzo często powtarza się pewne danie, które nie występuje w żadnej greckiej książce kucharskiej, nie ma nawet swojej nazwy. A wielka szkoda, bo smakuje fenomenalnie, jest tak proste do wykonania i przede wszystkim bardzo szybkie – nie powinno zabrać więcej niż 3 – 5 minut.
     Na zdjęciach wykonane z pewnymi dodatkami, ale w wersji oryginalnej, składniki ograniczają się do:
gruby plaster fety (im twardsza tym lepsza), plaster  pomidora, oregano, oliwa z oliwek. Opcjonalnie można dodać jeszcze: plastry papryki, cebulę, pietruszkę.  W tej wersji robi się bardziej wykwintnie:)
Wszystkie składniki nakładamy na plaster fety. Powinien być dość gruby, tak około 1,5 cm. Polewamy odrobiną oliwy i posypujemy oregano. Wszystko zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy na 10, 15 minut do rozgrzanego piekarnika (ok. 150 – 200 C). Po wyjęciu rozwijamy folię  i   już gotowe!

      Jest to idealna, bardzo typowa dla greckiej kuchni przystawka. Uwielbiam smak roztopionej fety, która przechodzi smakiem pomidorów i oliwy. Wszystko świetnie się tu łączy, jeden smak przechodzi w drugi i naprawdę rozpływa w ustach… Na koniec jeśli zostanie trochę oliwy z fetą można maczać w tej płynnej mieszaninie chleb.
    Dodatkowo – samo zdrowie!



Wielki plus: nie trzeba zmywać naczyń 🙂 !

11 myśli nt. „Mniam!…Nieprzyzwoicie szybka grecka przystawka :)…niedziela, 15 stycznia 2012

  1. Nie jest źle, bo w Polsce jest dostępna grecka feta jak najbardziej oryginalna. Tylko trzeba troche poszperać w marketach. Ale jest! Niestety jest tylko trochę droga – ale za jakość trzeba już dopłacić.Ściski!!!

  2. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic.
    I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say
    it. You make it entertaining and you still care for to keep it
    smart. I can not wait to read much more from you. This is
    actually a terrific site.

  3. Your style is really unique compared to other folks I
    have read stuff from. I appreciate you for posting
    when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

Skomentuj ~maciej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.