Co to jest SAGANAKI?… wtorek, 14 lipca 2015

 

   Grecka kuchnia jest królestwem najróżniejszych przystawek (mezedes). Zapiekana feta. Chipsy z cukini. Tsatsiki. Sałatka po grecku. Chleb polany oliwą. Tak wyliczać można długo. Jedną z moich ulubionych przystawek jest saganaki.  Co to jest?

      Saganaki robi się z twardego, owczego sera, najczęściej kaseri, który jest ostry i słony w smaku. Obtacza się go w panierce z jajka, bułki tartej, mąki i smaży na patelni. Następnie kładzie się go na stole, przed podaniem dań głównych. Trzeba jeszcze koniecznie porządnie skropić go sokiem z cytryny i… prawdziwe niebo w gębie!  Panierka lekko chrupie, a chwilę później czuć zdecydowany, słony smak twardego sera. Koniecznie spróbujcie, jeśli tego lata będziecie w Grecji!

14 myśli nt. „Co to jest SAGANAKI?… wtorek, 14 lipca 2015

  1. Hmmm, wygląda smakowicie, nigdy tego nie próbowałam będąc w Grecji, za tydzień lecę na Lefkadę ciekawe czy podają tam Saganaki? A tak a pro-po wakacji w Grecji, widok okrągłych ze zdziwienia oczu moich znajomych, że tam chcę spędzić urlop bezcenny;) Jestem przekonana, że mimo wszystko wyspy żyją swoim życiem.
    Pozdrawiam szczęśliwą mieszkankę raju i miejsca z moich marzeń:)

    • Jasne, że na Lefkadzie również będzie!
      Jestem przekonana, że na wyspie będzie zupełnie spokojnie!:))) Nie ma się co obawiać!
      Tak, zgadza się… jestem szczęściarą bo mieszkam w najprawdziwszym raju…

  2. A ja wczoraj w Chanii na zakończenie pobytu na Krecie jadłam przepyszne grillowane ryby własnego połowu (znajomych “mojego” Greka ;)) o rany… co zamknę oczy, to widzę te rybki i czuję ich smak… mniam 😀 do tego pomidory z własnego ogrodu, pyszny chleb i wszystko polane prywatną oliwą…

  3. Saganaki mozna z kazdego sera, nie tylko zoltego ale rowniez fety. Tradycyjne saganaki nie ma panierki, ser sie dusi az zababelkuje, czesto na ten solidny kawal sera doklada sie…. solidny plaster pomidora na koniec kilka kropel cytryny I na stol. Najwazniejsze skladniki sukcesu: wysmienity ser I glinane naczynie do zapiekania 😉
    Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.