Sałatka po grecku TV – odc. 11: KOURABIEDES. Czyli co greckiego schrupać w te Święta?… czwartek, 18 grudnia 2014

    Dziś zapraszamy na kolejny odcinek naszej sałatkowej telewizji. Wracamy po dość długiej przerwie z przepisem na KOURABIEDES [czytaj: kurabiedes], czyli ciastka świąteczne, które obok melomakarona są najpopularniejszym przysmakiem Świąt Bożego Narodzenia w Grecji.

    Te ciasteczka są przepyszne! Składniki dostępne wszędzie. Ale ich zestawienie daje jakiś taki inny… grecki smak;)))

    Serdecznie zapraszamy na nasz nowy filmik! Na początek krótki spacer po świątecznych Atenach, a następnie przepis.  Tu jednak ważna uwaga… W filmiku zapomnieliśmy powiedzieć o dwóch bardzo istotnych sprawach:

1)      same migdały, które są jednym ze składników przed dodaniem powinny być na około 10 – 15 minut włożone do piekarnika

2)      przed obtoczeniem ciastek w mieszance cukru pudru z wanilią, trzeba odczekać około pół godziny, tak by ciastka nie były zbyt wilgotne.

    Teraz już wszystko wiecie! Miłego oglądania! A jeśli zrobicie swoje kourabiedes, koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzach!

  

https://www.youtube.com/watch?v=GnqvfxQBALE 

      Tutaj znajdziesz wszystkie nasze pozostałe przepisy z greckimi słodkościami, które doskonale nadają się  na  Święta  Bożego Narodzenia:

FAWORKI W WYDANIU GRECKIM

ŚWIĄTECZNE PAKSIMADI

MELOMAKARONA

 

 

7 myśli nt. „Sałatka po grecku TV – odc. 11: KOURABIEDES. Czyli co greckiego schrupać w te Święta?… czwartek, 18 grudnia 2014

  1. Wczoraj piekliśmy z mężem kourabiedes, trochę mieliśmy wątpliwości co do proporcji składników, ale daliśmy radę:), ciasteczka są przeeepyszne, smakują niesamowicie, tak się cieszę, że mamy grecki akcent na nasze święta. Ale… poszliśmy za ciosem i zrobiliśmy jeszcze wg Twojego przepisu paksimadi :). Czy to ciasto-chlebek zmięknie czy ma pozostać takie dość twardawe? Póki co dziś do śniadanka moczyliśmy je w kawie, ale muszę napisać, że też smaczne czuć ten sok z pomarańczy. Tak więc DOROTKO dziękuję za inspiracje mamy trochę naszej ukochanej Grecji na święta, przesyłam życzenia świąteczne, zdrowych i radosnych świąt spędzonych tak jak lubicie, pozdrawiamy Hania & Marcin grekomanacy:).

    • Heja! Bardzo się cieszę, że kourabiedes wyszły! Przyznam, że ten przepis Janiego to bardzo udana wersja! Naszym greckim sąsiadom też bardzo smakowały!:DD
      Jeśli chodzi o paksimadi – tak, to ciasto zawsze(!) ba być w formie takiego sucharka. Jego plus jest też taki, że można zabierać jako przekąskę. Będziemy robić jeszcze ten przepis z ziołami… oliwkami… suszonymi pomidorami…
      Również życzę Wam przepięknych, wesołych Świąt!

Skomentuj ~H&M Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.