Dziś zapraszamy na kolejny odcinek naszej sałatkowej telewizji. Wracamy po dość długiej przerwie z przepisem na KOURABIEDES [czytaj: kurabiedes], czyli ciastka świąteczne, które obok melomakarona są najpopularniejszym przysmakiem Świąt Bożego Narodzenia w Grecji.
Te ciasteczka są przepyszne! Składniki dostępne wszędzie. Ale ich zestawienie daje jakiś taki inny… grecki smak;)))
Serdecznie zapraszamy na nasz nowy filmik! Na początek krótki spacer po świątecznych Atenach, a następnie przepis. Tu jednak ważna uwaga… W filmiku zapomnieliśmy powiedzieć o dwóch bardzo istotnych sprawach:
1) same migdały, które są jednym ze składników przed dodaniem powinny być na około 10 – 15 minut włożone do piekarnika
2) przed obtoczeniem ciastek w mieszance cukru pudru z wanilią, trzeba odczekać około pół godziny, tak by ciastka nie były zbyt wilgotne.
Teraz już wszystko wiecie! Miłego oglądania! A jeśli zrobicie swoje kourabiedes, koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzach!
https://www.youtube.com/watch?v=GnqvfxQBALE
Tutaj znajdziesz wszystkie nasze pozostałe przepisy z greckimi słodkościami, które doskonale nadają się na Święta Bożego Narodzenia:
Ciekawy przepis, taki jak lubię, mało pracy a smaczne. Pozdrawiam Was.
Dziękujemy!:D
jadłam kiedyś w grecji pyszne ciasto z kaszy manny i cynamonu mmmmm oyycha.Może i na nie przepis znacie?Pozdrawiam
Czy chodziło o FITOURĘ? Co to jest i jak wygląda – jest w tym poście tutaj:
https://salatkapogreckuwpodrozy.pl/blog/2014/02/12/przewodnik-po-zakinthos-cz-5-co-zjesc-na-zakinthos/
Jeśli o to chodzi – znajdzie się i przepis.
Wczoraj piekliśmy z mężem kourabiedes, trochę mieliśmy wątpliwości co do proporcji składników, ale daliśmy radę:), ciasteczka są przeeepyszne, smakują niesamowicie, tak się cieszę, że mamy grecki akcent na nasze święta. Ale… poszliśmy za ciosem i zrobiliśmy jeszcze wg Twojego przepisu paksimadi :). Czy to ciasto-chlebek zmięknie czy ma pozostać takie dość twardawe? Póki co dziś do śniadanka moczyliśmy je w kawie, ale muszę napisać, że też smaczne czuć ten sok z pomarańczy. Tak więc DOROTKO dziękuję za inspiracje mamy trochę naszej ukochanej Grecji na święta, przesyłam życzenia świąteczne, zdrowych i radosnych świąt spędzonych tak jak lubicie, pozdrawiamy Hania & Marcin grekomanacy:).
Heja! Bardzo się cieszę, że kourabiedes wyszły! Przyznam, że ten przepis Janiego to bardzo udana wersja! Naszym greckim sąsiadom też bardzo smakowały!:DD
Jeśli chodzi o paksimadi – tak, to ciasto zawsze(!) ba być w formie takiego sucharka. Jego plus jest też taki, że można zabierać jako przekąskę. Będziemy robić jeszcze ten przepis z ziołami… oliwkami… suszonymi pomidorami…
Również życzę Wam przepięknych, wesołych Świąt!
Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂