Sałatka po grecku TV – odc. 4: Jemista! Czyli typowo grecki obiad w wersji postnej

   Jemista to kolejny przykład tradycyjnego, greckiego dania. Pod tą nazwą kryją się pomidory oraz papryki, faszerowane ryżem i zapiekane w piekarniku. Jest to danie obiadowe, które  najczęściej je się w Grecji w środy oraz piątki. Wtedy właśnie w Elladzie trwa post, podczas którego nie je się ani mięsa, ani żadnych produktów pochodzących od zwierząt. Jemista spełnia idealnie te wymogi. Trudno nazwać to danie „wegetariańskim”, bo szukanie Greka – wegetarianina  graniczy z cudem. Ale  zapewne będzie idealną propozycją dla każdego, kto mięsa nie je.
   Jemista  wymaga trochę pracy. Szczególnie przy przygotowywaniu pomidorów. Jednak nigdy nie spotkałam  osoby, której rezultat  by nie posmakował.
Oto składniki dla   2, 3 osób:
-3 pomidory (powinny być duże i twarde)
-3 dorodne papryki
-ryż
-cebula
-czosnek
-pietruszka
-oliwa z oliwek
-woda
-sól i pieprz oraz oregano (można również  dodać mięty)
A jak to zrobić?  ZAPRASZAMY NA FILMIK!

Jedna myśl nt. „Sałatka po grecku TV – odc. 4: Jemista! Czyli typowo grecki obiad w wersji postnej

  1. Podobne danie robię bardzo często. Jest pyszne, chociaż bez mięska, które skądinąd uwielbiam. Ale Ty to równie pysznie pokazałaś. Czy to Jani go przyrządza? Jeśli tak – to Grecy jakoś chyba lubią pitraszenie, więc nie są znowu tacy macho. Zawsze “poluję” na Twoje Sałatkowe teksty. Cudo…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *