Jemista to kolejny przykład tradycyjnego, greckiego dania. Pod tą nazwą kryją się pomidory oraz papryki, faszerowane ryżem i zapiekane w piekarniku. Jest to danie obiadowe, które najczęściej je się w Grecji w środy oraz piątki. Wtedy właśnie w Elladzie trwa post, podczas którego nie je się ani mięsa, ani żadnych produktów pochodzących od zwierząt. Jemista spełnia idealnie te wymogi. Trudno nazwać to danie „wegetariańskim”, bo szukanie Greka – wegetarianina graniczy z cudem. Ale zapewne będzie idealną propozycją dla każdego, kto mięsa nie je.
Jemista wymaga trochę pracy. Szczególnie przy przygotowywaniu pomidorów. Jednak nigdy nie spotkałam osoby, której rezultat by nie posmakował.
Oto składniki dla 2, 3 osób:
-3 pomidory (powinny być duże i twarde)
-3 dorodne papryki
-ryż
-cebula
-czosnek
-pietruszka
-oliwa z oliwek
-woda
-sól i pieprz oraz oregano (można również dodać mięty)
A jak to zrobić? ZAPRASZAMY NA FILMIK!
Podobne danie robię bardzo często. Jest pyszne, chociaż bez mięska, które skądinąd uwielbiam. Ale Ty to równie pysznie pokazałaś. Czy to Jani go przyrządza? Jeśli tak – to Grecy jakoś chyba lubią pitraszenie, więc nie są znowu tacy macho. Zawsze “poluję” na Twoje Sałatkowe teksty. Cudo…