Jeśli ktoś ma ochotę spróbować danie, które stanowić będzie wizytówkę Grecji, znakomitą propozycją jest mussaka[1]. Jest to bez dwóch zdań, najsłynniejsza potrawa, którą zjeść można w Elladzie. Na szczęście wszystkie składniki dostępne są wszędzie, dzięki czemu nawet będąc w Polsce można przygotować typową, grecką mussakę. Sekretem jest połączenie odpowiednich składników i przypraw.
Przyznam szczerze… Nie jestem wielką fanką tego dania, a przynajmniej przez bardzo długi czas nie byłam. Moim zdaniem mussakę można zrobić tylko na dwa sposoby. Albo, ujmując dosadnie (mimo, że chrzan w Grecji nie jest dostępny) zupełnie się ją schrzani, albo zrobi się idealną! Przez długi czas jadłam tę pierwszą wersję. I tylko mussaka w wykonaniu dwóch autorów zdobyła moje podniebienie. Przepisem na świetną mussakę szczyci się moja teściowa oraz szefowa kuchni w restauracji, w której jemy na trasie naszych wycieczek. Przepis, który prezentuje Jani w tym filmiku został wykonany po telefonicznych konsultacjach z Fetą. Do mojej krótkiej listy „idealne mussaki”, z ręką na sercu mogę dopisać tę trzecią. Mussaka Janiego! ;D
Za chwilę przepis, ale przed tym jedna ważna uwaga. W kuchni greckiej do dań mięsnych z użyciem sosu pomidorowego, bardzo często dodaje się… cynamonu! Już szczypta tej przyprawy potrafi urozmaicić smak. Warto więc dodać cynamon do mięsa w mussace.
SKŁADNIKI:
-jeden duży, lub dwa mniejsze ziemniaki
-jeden bakłażan
-jedna czerwona cebula, dwa ząbki czosnku
-mięso mielone wołowe 750 g
-sos pomidorowy około 150 – 200 ml
-ser żółty do posypania
-bułka tarta do posypana całości
-olej do smażenia
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liście laurowe, czerwone wino, ewentualnie cynamon
NA SOS BESZAMELOWY:
-dwie i pół szklanki mleka
-jedno żółtko
-3 łyżki mąki
Mussaka smakuje również świetnie, na drugi dzień po odgrzaniu!;D
A OTO I FILMIK Z PRZEPISEM:
[1] Żeby prawidłowo wymówić wyraz mussaka, należy mocno zaakcentować ostatnią literę „a”.
I już wiem co jutro zrobię na obiad 🙂
Koniecznie daj znać jak wyszła!:DD
Wszystko fajnie ale do beszamelu potrzebne jest jeszcze masło 😉
Jani znalazł przepis bez masła! Byłam świadkiem – wyszło!:D
Uwielbiam musakę ale nie miałam wcześniej dobrego przepisu! Jutro robię musakę na kolacje! 🙂
Koniecznie daj znać jak wyszła!:D
Ja tez sprobuje.
Pozdrawiam z Cape Town
Pozdrawiam z Ellady!:)
Wygląda przepysznie! Pozdrawiam 🙂
Myślałam, że przepis jest bardziej skomplikowany, ale w wykonaniu Janiego to prościna, zabieram się do pracy.
:))))
hmm…. produkty kupione, filmik looknięty zabieram się do gotowania ale rodzinka będzie zdziwiona 😀
I jak???:DD Mam nadzieję, że wyszła! Pyszna jest też na drugi dzień!
Ile gospodyn (sorry Ioanni) tyle przepisow na mussake.
Moja tesciowa w zyciu nie uzylaby ziemniaka np 😉 a zato czesto latem zamienia baklazana na mlode cukinie.
To co daje zamiast ziemniaków?
Właśnie… Co zamiast kartofelków??
Kolejna warstwa baklazanow ewentualnie cukini.
A Jani mówi całkiem dobrze po polsku, pozdrawiam.
Od dawna robię taką zapiekankę, ale nie wiedziałam, że ma specjalną nazwę! 🙂 Czasami do środka daje jeszcze cukinię
Zrobiłem z małymi zmianami. PYSZNE
Super!!:D
Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, superb blog!
Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the
blog world but I’m trying to get started and
set up my own. Do you require any html coding knowledge to
make your own blog? Any help would be greatly appreciated!
Thanks for some other informative blog. Where else may just I am getting that kind of info written in such an ideal manner?
I’ve a project that I’m simply now working on, and I’ve been on the glance out for such information.
Good day! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
Please let me know. Thank you
I must thank you for the efforts you’ve put in penning this
blog. I am hoping to see the same high-grade blog posts by you in the
future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me
to get my own blog now 😉
I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get bought an nervousness over that you
wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as
exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.
For the reason that the admin of this website is working, no doubt very
quickly it will be famous, due to its feature contents.
Beszamel robię bez jajka… Masło.. Maka.. Mleko.. Gałka muszkatołowa pieprz sól
Super! Dzięki za radę 😀
Pyszna