Smak miodu i orzechów, z dodatkiem kilku kropel soku pomarańczowego oraz alkoholu. Po nasączeniu syropem, w sensie dosłownym – rozpływają się w ustach. Tak najkrócej można opisać, to czym są melomakarona. Jeśli w te Święta macie ochotę na słodki akcent prosto z Grecji, gorąco polecam te ciasteczka! Podczas Bożego Narodzenia, goszczą w każdym domu w Elladzie. Nasze nie doczekały nawet następnego dnia, a wielka szkoda! Bo melomakarona smakują równie dobrze nawet po kilku dobach. Czasu do Świąt już nie za wiele, tak więc zaczynamy!
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
-mąka 4 filiżanki
-olej ¾ filiżanki
-cukier ¼ filiżanki
-sok ze świeżo(!) wyciśniętych pomarańczy 1/4 filiżanki
-piwo ¾ filiżanki
-szczypta sody
-Metaxa 1 łyżka
-masło ¾ filiżanki
SKŁADNIKI NA SYROP:
-cukier 1 filiżanka
-woda pół filiżanki
-miód 4 łyżki
-sok z cytryny kilka kropel
-orzechy włoskie około 100-120 g
-cynamon 1 łyżeczka
A oto jak je zrobić:
Tutaj znajdziecie inne propozycje greckich słodkości na Boże Narodzenie:
salatkapogrecku.blog.pl/2012/12/17/z-cyklu-zacznij-lekko-poniedzialek-greckie-ciasto-swiateczne-prostsze-nie-istnieje-poniedzialek-17-grudnia-2012/
salatkapogrecku.blog.pl/2011/12/16/polskie-faworki-w-wydaniu-greckim-czwartek-15-grudnia-2011/
Pani Doroto, ciasteczka pychota! Wprawdzie metaxę zastąpiłam syropem malinowym (nie mogę na razie spożywać niczego z alkoholem – ciąża), więc do końca nie było to melomakarona, ale i tak pychotka!!! NIe doczekały drugiego dnia :):):)
Bardzo się cieszę!!:))) I dziękuję za wiadomość! Szkoda tylko, że nie doczekały następnego dnia!:))