Sałatka z rucoli jest jednym z moich ulubionych dań z kuchni greckiej. Dlaczego? Przy minimum… minimum… minimum… wysiłku otrzymuje się spektakularny efekt. Niczego tu nie tniemy, a nawet nie mieszamy. Jedynym naczyniem, które pozostaje do zmywania jest jeden talerz! Kluczem do sukcesu jest proste połączenie bardzo wyrazistych smaków. W rezultacie całość na podniebieniu robi ogromne wrażenie.
Składniki:
rucola
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
kilka suszonych pomidorów
starty ser
Niezbędny będzie jeden talerz! ;)))
Na talerzu układamy rucolę.
Polewamy ją oliwą z oliwek…
…a następnie octem balsamicznym. Wierzcie mi na słowo – niczego nie mieszamy, bo to za dużo roboty 😉
Na rucolę kładziemy kilka suszonych pomidorów.
Całość posypujemy startym serem. I gotowe!
Jak zwykle nic nie zostało…
Przeczytaj więcej…