Dziś są Walentynki!… czwartek, 14 lutego 2013

 
 
       Dziś są Walentynki! Obojętnie jak bardzo komercyjne jest to święto, wydaje mi się być idealnym pretekstem, żeby miło spędzić ze sobą trochę więcej czasu.
      Jani obiecał, że się poświęci i z tej okazji obejrzy ze mną My Fair Lady. Nie jestem tylko do końca pewna, czy wie na co się zgodził? Film już trochę temu wyszedł z kina –  ma już prawie pół wieku. Ponadto jest to musical. Jani nie wie również, że całość trwa „tylko” trzy godziny…
 
 
 
     Żeby trochę podnieść go na duchu, kiedy pewnie w połowie się załamie :))),  zamierzam zrobić coś słodkiego. Czy pamiętacie jeszcze ten przypis? Smak pieczonych w piekarniku jabłek znam dobrze z dzieciństwa.  Jak dla mnie, jest to jeden z przepisów idealnych: pysznie, przy tym szalenie(!) zdrowo, wykonuje  się ekspresowo i prawie nie trzeba zmywać. Wystarczy tylko kilka minut, żeby tą jeszcze zimową porą, cały dom przeszedł fantastyczną zapachową kompozycją: pieczone jabłka… miód… cynamon…
 
 
Składniki: jabłka (najlepsze są twarde i kwaśne), miód, orzechy włoskie, rodzynki, cynamon.
 
Jak to zrobić: jabłka kroimy  na  połówki;  środki należy wydrążyć; do wydrążonych  jabłek wkładamy kilka rozdrobnionych orzechów, rodzynek; następnie polewamy miodem i posypujemy cynamonem; na jakieś 20 minut do piekarnika i gotowe!
 
 
 
Słodkich Walentynek!
 
 
 
 
Przeczytaj więcej…

Filozofia związku wg Olivki
Olivka radzi – jak postępować z facetami?

 

7 myśli nt. „Dziś są Walentynki!… czwartek, 14 lutego 2013

  1. :)Nie wiem czy kupisz takie jabłka,najlepsza była Szara Reneta. Moja babcia robiła do takich pieczonych jabłek sos na bazie kogel mogel + gorące mleko.Miłych Walentynek.

    • Greckie jabłka nie są najlepsze… Więc niestety ten typ deseru znacznie lepiej smakuje w Polsce. No ale cóż… I tak przepięknie zapachniało!Pozdrawiam!!

    • Hmmm… Nie moge usunac:/// Ale tak dla porzadku – zainteresowanych zapraszam do przeczytania wpisu z 16 lutego 2013, zeby dowiedzic sie o co chodzilo z tym Sikorowskim:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.